Agility er gøy!

Tekst: Aina B. Lundkvist, Norge


 

Hva er Agility?
 
Agility er hinderbaneløp for hunder. Banen består av hindere som det er naturlig for hunden å ta ute i det fri. Bare tenk deg hvis du skal gå en skogstur med hunden din løs, da vil den blant annet hoppe over kvist eller andre ting som kommer i veien. Krype under eller balansere på trestammer som har veltet, eller hoppe opp på en stein.
 


 
Det samme består en bane av: Krype igjennom pølsa/rør, balanserer over balansebommen/vippa og møne. Hoppe over hinder, lengdehopp, vanngrav og i dyp konsentrasjon ta seg gjennom slalåmen. Hundene elsker dette, og det er en fin aktivitet for hunden, enten man skal konkurrere eller bare ha det gøy sammen med hunden. Hunder i dagens samfunn trenger å bli aktivisert med et eller annet, understimulerte hunder kan lett bli ett problem for sine omgivelser. Gjennom agility får hunden stimulert/brukt både kropp og hode.



Historikk
 
Agility startet som et pauseinnslag på Crufts i 1978, forbilde var sprangridning for hester. Dette ble kjempepopulært, og det som bare skulle være en oppvisning ble nå en ny kon-kurransegren. I 1979 fikk agility offisiell status og ble en egen aktivitet innen hundesporten i den engelske kennelklubben.


Tidlig på 80-tallet var jeg på Crufts sammen med hundevenner, bl.a. Jon G. Olsen, og så Agility. Jon ble inspirert av det han så, og var en av iniativtagerne for å få sporten hit til Norge.


Den første banen fikk Stovner Hundeklubb i 1985, og da klubbens tropp hadde oppvisninger i nærmiljøet rundt Oslo, ble agility ett fast innslag. Dette ble veldig populært.
 

Den første offisielle konkurransen ble arrangert av Stovner Hundeklubb i 1986, og her vant Hege med sin Engelsk springer spaniel Kala, som Kala trofeet er oppkalt etter. I dag er det mange stevner rundt omkring i vårt land, og på landsbasis er det ca. 2000 til 3000 som er aktive, og antallet bare øker.
 

Sheltien er en gjeterhund som er avlet frem for å adlyde det minste vink i fra sin eier, den er lettlært, kvikk, og egner seg ideelt til agility. Dette gjør at rasen har dominert KL.A (under 40 cm) i mange år. Dette gjelder ikke bare i Norge, men i hele verden. Sheliter som er over 40 cm hevder seg også bra blant de store i KL.B. I siste VM var sheltien sammen med border collien den mest tallrike rasen!!!

Hvordan starter man med Agility

Agility er en sport som gir stor belastning på hundens ledd og muskler. Så lenge hunden er i vekst kan ledd, leddbånd og muskler få belastningsskader.
For å unngå dette bør man ikke starte med sheltien før den er 9 mnd. gammel, og mange klubber slipper ikke til hunder som er yngre.

For å kunne trene agility kreves også god kontakt og kontroll over hunden. Dette læres inn før hunden begynner å trene agility, f. eks på ett dressurkurs.
 

Mens hunden er valp kan man allerede beg-ynne med de elimentære øvelsene som dekk, sitt, stå, komme på innkalling, og bli. Man kan gjemme ting i stua og la hunden finne den, det er kontaktskapende og er med for å skape samspillet mellom hund og fører.
 

For å lykkes med hund er det viktig med positiv trening, og at vi sender positive signaler til hunden slik at den blir sikker, trygg, og at den syntes at Agility er gøy. Da vil også farten og gleden komme. Blir det for mye negativt for hunden kan den bli usikker, nølende og treg, og i verste fall vil den ikke ta noe hinder, og her er det mange som har ødelagt for sin hund! Fremfor alt skal man ha det gøy!
 

Husk at føreren er motivasjonsfaktoren, og det er viktig at føreren forstår sin hund, for på agilitybanen er samarbeidet mellom hund og fører alt!

For å begynne å trene agility tar du kontakt med en hundeklubb i nærheten som driver med Agility, eller kontakt Norsk Kennel Klubb, som har oversikt
over din nærmeste hundeklubb.


Lykke til!